In cautarea reabilitarii … termice

De cand se stia era baiatul mamei. Ea se ocupa de toate in casa avand grija ca el sa invete si sa nu fie deranjat de nimic.

Cand a plecat la facultate a avut grija sa ii inchirieze o garsoniera cocheta, linistita, sa nu stea baiatul la camin sa se amestece cu toti aia pe acolo si sa uite de invatat. Frecvent se ducea la el sa ii duca mancare, sa ii faca cumparaturi si mai ales curatenie, spre disperarea proprietarilor. Se bucurau ei ca era intretinuta casa, dar nu prea se bucurau ca mereu gasea cate ceva de reprosat sau de reparat. Pe cheltuiala lor, se intelege.

Baiatul isi vedea de studiu, era la locul lui dar avea si viata sociala. Nu era el inebunit dupa fete dar pana la urma tot l-a prins una in mreje si nu i-a mai dat drumul. Si nici el nu s-a lasat scapat de ea. Si de ce s-ar fi lasat? Fata era fasneata, energica, priceputa la toate cele si descurcareata foc. Il lua in primire si pe el si gospodaria. Mancare, menaj, plata facturi, aprovizionare zilnica, spalat, calcat, nu trebuia sa isi mai bata capul cu nimic. Doar la curatenie nu se baga ca acolo era teritoriul maica-sii.

El se amuza dupa margine, observator fin cum era, cand le vedea pe cele doua impreuna. In aparenta pareau ca se plac si se inteleg de minune. In detaliu insa era o concurenta acerba care sa se ocupe mai bine de el, care sa ii acorde mai multe favoruri si sa ii faca mai multe mofturi. Iar lui ii convenea, se intelege.

Dupa terminarea facultatii, ajuns inginer cu acte in regula, maica-sa a decis ca a venit timpul sa ii cumpere un apartament in Bucuresti. Nu a fost simplu sa gaseasca unul. Vroiau o zona linistita, cu oameni decenti, cu centre comerciale aproape (sa nu piarda baiatul timp pe drum), cu zona verde daca se putea si mai ales destul de intretinut, sa nu isi rupa el spatele renovandu-l.

Isi aminteste amuzat cum i-a luat maica-sa la intrebari pe primii proprietari la care au mers(doi pensionari grabiti sa vanda sa plece la copii in strainatate):

– Cam scump dati apartamentul. Si nici nu e prea ingrijit. E si intunecat. Cred ca iarna-i cam frig si trebuie multa caldura. Ia spuneti, aveti certificat energetic?

Nu aveau oamenii, dar nici multi altii nu aveau, de parca ei nu stiau ca  este obligatoriu sa detii un certificat energetic pentru cladirile in constructie, scoase la vanzare sau inchiriate, cat si pentru cele supuse unor renovari majore. 

Avea insa grija maica-sa sa ii informeze pe toti proprietarii cu care intrau in contact ca puteau obtine certificatul in maxim 24 de ore, ca pretul era diferentiat in functie de nuamrul de camere si ca o echipa de doctori ingineri se ocupau cu profesionalism de fiecare detaliu. De parca ziceai ca era ea expert in termografie.

Desigur, avea dreptate femeia, un apartament reabilitat termic e diferit de unul neglijat pe acest plan,doar nu degeaba atat locuintele cat si aparatura electrocasnica sunt incadrate in clase energetice diferite.

certificat-energetic1

Nu se sfia sa ii informeze pe proprietari nici despre faptul ca, daca nu au bani, pot reabilita locuinta folosind bani europeni sau apeland la fondurile primariei. 

Pana la urma atata l-a batut la cap ca si-a facut si el cursurile (inginer fiind) si a devenit expert in acest domeniu, incepand chiar sa il preocupe din ce in ce mai mult legatura dintre consumul de energie al micului consumator si sanatatea intregii planete. 

Pana la urma au gasit un apartament dar a inceput alta tevatura, aceea cu reabilitarea termica a acestuia, spre bucuria femeii care simtea ca avea iarasi ceva concret de facut. Daca ar fi fost dupa ea s-ar fi apucat sa darame si peretii,  alaturi de nora-sa cu care incepuse sa se inteleaga perfect de cand incepuse “operatiunea locuinta”.

Amandoua erau puse pe fapte mari: mai intai au contactat o firma specializata in reabilitari termice, mai precis spus in izolarea exterioara a apartamentului. Au verificat muncitorii, unul si unul, sa fie alesi pe spranceana. Au mobilizat apoi toti locatarii din bloc sa fie de acord cu reabilitarea termica a intregului bloc: “eu nu vreau petice pe afara sa fie apartamentul meu mai cu mot”. Uita desigur ca era aprtamentul feciorului.

A urmat apoi tavalugul amenajarilor interioare, alegerea centralei celei mai bune si totodata economice. Luni de zile au bocanit muncitorii in casa pentru ca ea sa fie multumita.  Dupa ce totul a fost pus la punct, peretii indreptati si zugraviti, caloriferele montate si instalatia electrica la locul ei, au crezut ca mai au de pus covoarele si mobila si gata.

Dar nu, nebunia nu se terminase. Urma utilarea apartamentului cu toate cele electrocasnice de ultima generatie.  Totul trebuia sa fie de clasa cea mai inalta energetic, sa nu consume mult dar sa aiba performante superioare. Ncii la becuri nu a fost simplu, alegandu-le pe cele economice,  ultimele tipuri de becuri aparute pe piata.

Le-a facut instrcutajul la sange sa nu lase luminile aprinse aiurea, sa nu mearga televizorul non stop ca nu e nici sanatos dar nici profitabil. Le-a facut calcule peste calcule (de parca nu erau amandoi ingineri) cam cat consuma pe ora tot ce aveau in casa si cat economiseau daca nu le lasau sa mearga aiurea. Desi se amuzau ii dadeau dreptate femeii.

Totul s-a linistit o vreme pana cand a venit vestea veniri pe lume a unui copil. De acum era din nou fericita: avea un nou suflet caruia sa se dedice si mai ales pe care sa il invete despre economie (noua ei preocupare de zi cu zi).

Desi fictiva, povestea mea poate fi povestea oricui si pana la urma fiecare dintre noi avem datoria fata de planeta sa economisim energia pentru ca si generatiile viitoare sa se bucure de resurse.

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRL

Articol scris pentru Spring SuprBlog2016.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s